Zupa cebulowa z białym serem
6 średnich cebul, 6 szklanek rosołu wołowego lub warzywnego z kostki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, łyżka gęstej śmietany, pół łyżeczki suszonego tymianku, ok. 10-15 dag dobrze odciśniętego, dającego się pokroić w kostkę białego sera.
1. Obrane cebule posiekać, czosnek pokroić na drobne kawałki,.
2. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek; kiedy zaczną się rumienić wlać rosół wołowy lub warzywny, dodać sól do smaku (jeśli to jeszcze konieczne), pieprz oraz tymianek. Gotować 25-30 minut.
3. Ugotowaną i lekko ostudzoną zupę zmiksować, połączyć ze śmietaną.
4. Podawać zupę w filiżankach, posypaną pokrojonym w kostkę białym serem.