Sałatka ze śledzi i czerwonej cebuli
8 płatów śledziowych (pojedynczych filetów), 2 małe czerwone cebule, 2 twarde słodkie jabłka, pół szklanki śmietany 30-proc., 3/4 szklanki tłustego twarożku homogenizowanego, sól, pieprz, szczypta cukru, łyżka posiekanego niezbyt drobno koperku.
1. Filety śledziowe umyć, lub jeśli są zbyt słone wymoczyć w zimnej wodzie. Wytrzeć papierowym kuchennym ręcznikiem. Pokroić w ukośne kawałki.
2. Śmietanę mocno schłodzić i ubić ręcznym mikserem.
3. Czerwone cebule pokroić w krążki, jabłko obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plasterki.
4. Wymieszać bitą śmietanę z twarożkiem, pokrojoną cebulą i jabłkiem, kawałkami śledzia, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Po wierzchu sałatkę posypać siekanym koperkiem.
Komentarze
i taki śledzik również zawita na moim stole:)
No to się cieszymy. Wkrótce będą nowe przepisy śledziowe, bo juz je wypróbowaliśmy.Najpyszniejsze sa śledzie pod kołderką z buraków, jabłek, jajek i szczypiorku. Będą w Świątecznej Paczce. Polecamy.