Rolada biszkoptowa
4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru. Do posmarowania blaszki: łyżka masła (można użyć także papieru pergaminowego do pieczenia i wówczas nie jest potrzebne smarowanie blaszki masłem).
Do przekładania rolady: 4 kopiaste łyżki ulubionego dżemu.
1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Połączyć utarte żółtka z mąką, dodać pianę i wszystko razem dokładnie lecz bardzo ostrożnie wymieszać.
4. Rozłożyć ciasto biszkoptowe na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Ta ilość ciasta wystarczy na blaszkę z gazowego lub elektrycznego piekarnika. Rozsmarować cienko ciasto i piec w temperaturze 180 st C do momentu, aż zrumieni się na złocisto.
5. Zsunąć ciasto na przygotowaną czystą ściereczkę i zrolować je (po zdjęciu pergaminu i płożeniu ciasta wierzchem do ściereczki). Pozostawić rulon do wystygnięcia, około 20 minut.
6. Rulon lekko rozwinąć usuwając ściereczkę, posmarować roladę w środku dżemem i powtórnie zwinąć. Opakować roladę ściśle w folię aluminiową i pozostawić do zupełnego ostudzenia.
Roladę można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną w garnuszku na parze połową tabliczki czekolady. Kroić ukośne plasterki.
Komentarze
Szanowni Państwo,
jak dotąd z zadowoleniem własnym i mojej rodziny korzystam z Państwa przepisów. Tym razem jednak potrzebuję dodatkowej wskazówki – jaka wielkość blachy? Piekarniki są różne nawet w kuchenkach o tych samych zewnętrznych gabarytach. Wiem, bo własnie kupiłam kolejną 50 – piekarnik jest głębszy i szerszy niż w poprzedniej, a więc i blachy moga być rózne. A co dopiero jesli porównywać 50 z 60. Będę wdzięczna za wskazówkę.
Racja,postaram sie przepisy opatrywać tą informacją.Obiecuję.Barbara Adamczewska