Zupa szczawiowa z ziemniakami
6 szklanek wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki), 10 dag szczawiu, 4 średnie ziemniaki, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, sól.
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wywarem lub rosołem, gotować zupę, aż zmiękną ziemniaki.
2. Szczaw umyć, posiekać, połączyć z zupą, minutę gotować.
3. Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do zupy i zagotować, doprawić w razie potrzeby solą.
Komentarze
Zupa wyszła bardzo smaczna, jedyna moja sugestia jest taka (zwłaszcza przy nadchodzącej zimie), że używając gotowego szczawiu ze słoiczka musimy liczyć się z dodaniem większej jego ilości. U mnie potrzeba było 16 dkg, czyli prawie cały słoik. Niestety gotowy szczaw nie jest tak kwaśny jak świeży 🙂