Golonka znad Dunaju
4 małe, ?jednoosobowe? golonki wieprzowe, 25 dag pieczarek, 3 czerwone papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka mąki, 2 łyżki smalcu, łyżeczka suszonego majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
1. Golonki bardzo starannie oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na 1 godzinę.
2. Po godzinie golonki obsypać mąką i na rozgrzanym w garnku smalcu obsmażyć na złocisto. Podlać wodą i dusić około 2 godzin.
3. Do miękkich golonek dodać pokrojone w kostkę papryki, pokrojone w paski pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić.
4. Bardzo miękkie golonki wyjąć, ułożyć na półmisku, sos zmiksować i polać nim mięso.