Gęś po profesorsku (według przepisu Pani prof. Haliny Bielińskiej)
Gęś, sól, pieprz, 5 – 6 ziaren jałowca, 5 winnych jabłek, 3 łyżki oleju
1. Gęś (najlepiej aby była to gęś owsiana z Kołudy Wielkiej, znakomity gatunek polskiej gęsi) sprawić, starannie umyć. Przygotować duże naczynie z mocno osoloną wodą, umieścić w niej gęś i moczyć około 4 godziny.
2. Po wyjęciu osuszyć tuszkę, natrzeć pieprzem, utłuczonym jałowcem i majerankiem, do środka włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, zaszyć otwór i w lodówce pozostawić gęś na kolejne 3 godziny.
3. Nagrzać piekarnik do 250 st. C, na dno brytfanny wlać olej, włożyć gęś i przez 30 minut piec ją pod przykryciem, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i dalej piec polewając wytapiającym się tłuszczem do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie.
Podawać z surówką z czerwonej kapusty i ziemniakami.