Szpinak w cieście filo
Opakowanie ciasta fyllo, 30 dag sera feta, 1 kg szpinaku, 3 duże cebule, łyżka siekanej zielonej pietruszki, 1,5 szklanki oliwy z oliwek lub oleju, 1,5 szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka, 3 jajka, spora szczypta startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz
1. Szpinak oczyścić, umyć, posolić i wilgotny odstawić na kilkanaście minut.
2. Posiekać cebulę, ser rozdrobnić widelcem i wraz z zieloną siekaną pietruszką dodać do szpinaku.
3. Do szpinaku także dodać rozbite jaja, mleko, połowę porcji oliwy lub oleju, dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Dokładnie posmarować olejem lub oliwą naczynie do zapiekania, wyłożyć połową rozwałkowanego ciasta, przełożyć masę szpinakową i nakryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować oliwą lub olejem.
5. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec 60-70 minut, gdyby wierzch zbyt się rumienił przykryć arkusikiem folii aluminiowej.