Steki w sosie kaparowym
4 steki z wołowego antrykotu lub rostbefu, 3 łyżki oliwy z oliwek, szklanka wytrawnego białego wina, 4 łyżki odsączonych z zalewy kaparów, 4 łyżki kaparów, 3/4 szklanki śmietany, szczypta pieprzu cayenne, sól
1. Steki umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką.
2. Rozgrzać na patelni oliwę, smażyć steki na dużym ogniu po około 3 minuty z każdej strony, po czym oprószyć solą i przełożyć na talerz, polać odrobina oliwy z patelni, przykryć i utrzymywać w cieple.
3. Na patelnię wlać wino i zagotować, dodać śmietanę i kapary, gotować mieszając 3 minuty, doprawić sos solą, pieprzem i cayenne.
4. Mięso przełożyć na patelnię i na niewielkim ogniu podgrzewać wraz z sosem około 5 minut.
Podawać z ryżem lub makaronem.