Gulasz wieprzowy z warzywami
40 dag szynki wieprzowej lub polędwiczki, 2 torebki do gotowania ryżu, 2 cebule, 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki, ząbek czosnku, czerwona papryka, 2 szklanki bulionu (może być z kostki), szklanka mrożonego groszku, pół ostrej papryczki, 2 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz
1. Pokroić drobno czosnek, cebulę w piórka a oba rodzaje papryki w drobną kostkę.
2. Mięso pokroić w niewielką kostkę.
3. Ryż wysypać na sitko i starannie opłukać.
4. Rozgrzać olej lub oliwę, obsmażyć na nim najpierw mięso posypane lekko solą i sypką papryką, dodać cebulę i zeszklić.
5. Wlać 1/2 szklanki bulionu i dusić około 20 – 25 minut, po czym dodać do mięsa groszek, ryż, pokrojone papryki i czosnek a także pozostały bulion.
6. Pod przykryciem dusić 15 minut doprawiając solą i pieprzem do smaku. Kiedy ryż wchłonie cały płyn potrawa jest gotowa.