Ciasto czekoladowe (na koniec karnawału)
20 dag ciemnej czekolady (co najmniej 65 – 70 % kakao), 5 dag masła, szklanka śmietany 30%, opakowanie śmietan-mixu, 25 dag herbatników, po 1/2 szklanki suszonych wiśni, rodzynek, ok.3 łyżek rumu, 10 dag niesolonych orzeszków pistacjowych lub łuskanych włoskich, do posypania ciasta łyżka ciemnego kakao
1. Doskonale oziębioną śmietanę ubić pod koniec dodając śmietan-mix (zapobiegnie to podchodzeniu wodą ubitej śmietany). Wiśnie i rodzynki skropić rumem.
2. Czekoladą rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku wstawionym do wrzącej wody, oziębić, dodać ubitą śmietanę i wymieszać.
3. Herbatniki połamać na drobne kawałeczki i dodać do masy, wymieszać.
4. Nasączone lekko rumem wiśnie i rodzynki oraz orzechy dodać do czekoladowej masy i jeszcze raz ostrożnie wymieszać.
5. W lekko posmarowanej masłem mniejszej tortownicy przełożyć masę, lekko wyrównać wierzch dociskając, najlepiej łopatką do tortów, aby nie powstały w masie dziurki z powietrzem. Nakryć folią i wstawić na 4 godziny do lodówki.
6. Wyjęte z lodówki ciasto posypać przez sitko ciemnym kakao. Kroić jak tort.