Kotlety ryżowo-jajeczne
Szklanka ugotowanego ryżu, 3 jajka na twardo, 4 dymki, 3 – 4 łyżki posiekanej lub pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, łyżeczka przyprawy chińskiej ?5 smaków?, sól, pieprz
Do panierowania: 3 łyżki tartej bułki
Do smażenia: 1/2 szklanki oleju
1. Jajka na twardo obrać ze skorupek i zmiksować razem z ugotowanym ryżem.
2. Posiekać dymkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać posiekaną paprykę i 5 minut smażyć wszystko razem.
3. Do masy ryżowo-jajecznej dodać podsmażoną dymkę z papryką oraz siekaną zieloną pietruszkę. Masę wyrobić dodając do smaku sól i pieprz.
4. Formować niewielkie owalne kotleciki, panierować je w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Doskonale smakują z ziemniakami puree. Jako dodatek – chrzan.