Pleciona strucla makowa
2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, niepełna szklanka ciepłego mleka, 5 dag masła, 5 łyżek cukru, jajko, szczypta soli
Na masę: 30 dag maku, jajko, 1/2 szklanki cukru, 5 dag masła, łyżeczka cukru waniliowego
Białko do posmarowania wierzchu ciasta
1. Mak namoczyć poprzedniego dnia, w dniu pieczenia ugotować (ok. 20 minut), odcedzić na sicie.
2. Wymieszać z mlekiem drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Kiedy zacznie wyrastać, dodać mąkę, jajko, roztopione masło, pozostały cukier i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Zmielić mak w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem.
4. Jajko utrzeć na puch z cukrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać z mielonym makiem.
5. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować na placek wielkości 30 na 40 cm. Pośrodku ułożyć masę makową, dwa przeciwległe brzegi ponacinać ukośnie i zaplatać jak warkocz, zawijając raz jeden raz drugi pasek ciasta. Ciasto okryte czystą ściereczką odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem.
6. W piekarniku o temperaturze 200 st. C piec ciasto ok. 40 minut.
Uwaga: do maku można dodać rodzynki, migdały lub skórkę pomarańczową usmażoną w cukrze.