Kurczę po polsku z nadzieniem
Kurczak wagi ok. 1 1/2 kg, 5 łyżek masła, 4 kopiaste łyżki siekanej natki pietruszki, ok. 5 łyżek tartej bułki, jajko, 1 – 2 kurze wątróbki, sól, 1/2 łyżeczki cukru lub 2 garście rodzynek
1. Sprawionego kurczaka nasolić wewnątrz i z zewnątrz.
2. W miseczce rozetrzeć masło z żółtkiem, usiekaną wątróbką, siekaną natką pietruszki i tartą bułką. Jeżeli używa się malaksera, wszystkie te składniki wrzuca się po prostu do kielicha malaksera, bez konieczności uprzedniego siekania. Posolić, posłodzić do smaku.
3. Ubić pianę i ręcznie, ostrożnie zmieszać z przygotowaną poprzednio masą. Jeżeli dodaje się rodzynki należy zrobić to na tym właśnie etapie.
4. Napełnić tuszkę, zeszyć bawełnianą nitką.
5. Obsmażyć na maśle starając się nie spalić tłuszczu. Podlewając odrobiną wody, dusić do miękkości lub upiec w piekarniku. Piekąc kurczaka w piekarniku polewać go jak najczęściej najpierw tłuszczem, potem wytworzonym sosem.
Upieczonego kurczaka dzieli się na 6 części dodając po kawałku nadzienia.