Sernik ?ugotowany”

Kostka masła, 1 kg sera mielonego na serniki, 2 jajka, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki mleka, szklanka cukru, 5 małych opakowań herbatników
Na polewę: 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 1/4 kostki masła, 3 płaskie łyżki dobrego, ciemnego kakao

1. W garnku rozpuścić masło, dodać ser i 2 żółtka. Mieszając zagotować.
2. Budyń wymieszać z mlekiem i dodać do gotującej się masy serowej, ponownie zagotować mieszając.
3. Na dnie formy ułożyć herbatniki, wyłożyć na nie masę serową, przykryć wierzch sera drugą warstwą herbatników.
4. W garnuszku zagotować składniki polewy i kiedy wyraźnie zgęstnieje wylać na herbatniki, rozsmarować szybko długim, szerokim nożem.
Wierzch sernika można posypać siekanymi orzechami lub migdałami .