Karkówka w miodzie
1 kg chudego schabu karkowego, 6 łyżek miodu, 3 łyżki czystej wódki, cytryna, sól, pieprz, po pól łyżeczki suszonego majeranku i rozmarynu, sół, pieprz, 4 łyżki suszonego kolorowego pieprzu i dodatkowe 2 łyżki miodu
1. Karkówkę umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem.
2. Bardzo dokładnie wymieszać miód z sokiem z cytryny, wódką, solą i pieprzem. Posmarować mieszanką mięso ze wszystkich stron, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na całą noc.
3. Pieprz utłuc w moździerzu, wymieszać z 2 łyżkami miodu i jeszcze raz posmarować nim mięso.
4. Umieścić w rękawie do pieczenia i w temperaturze 180 st. C upiec do miękkości.
5. Rozciąć nożyczkami rękaw i rumienić mięso jeszcze przez 10 minut. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem ryżu na sypko.