Zupa-krem z buraków
0,5 kg buraków, średnie kwaśne jabłko, cebula, duży ziemniak, duża czerwona papryka,2 łyżki masła,6 szklanek wywaru warzywnego(może być z kostki)sól ,pieprz, sok z ? cytryny, szczypta tymianku i cukru,2-3 łyżki gęstej śmietany
1.Ziemniak,buraki,cebulę i jabłko obrać, drobno pokroić.
2.Paprykę oczyścić usuwając gniazdo nasienne i pokroić w drobny makaronik.
3.Rozgrzać masło w garnku, wrzucić pokrojone warzywa i dusić 5 minut, po czym wlać wywar i gotować około 25-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zmiksować, doprawić solą, sokiem cytrynowym, pieprzem, tymiankiem i cukrem.
Podając do każdej porcji dodać odrobinę gęstej śmietany.