Zawiesista zupa cytrynowa
Duże kurczęce udko, włoszczyzna, pół torebeczki do gotowania ryżu,2 jajka ,2 żółtka,2 cytryny, sól, 5 ziaren pieprzu, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1.Umyte mięso zalać 6 szklankami zimnej wody, dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, ziarnka pieprzu, zagotować, odszumować łyżką, dodać sól i gotować dalej powoli, aż mięso zmięknie a rosół stanie się esencjonalny.
2.Rosół przecedzić, dodać surowy ryż i gotować 20 minut, doprawić solą.Mięso wyjęte z wywaru pokroić w cienkie paseczki i dodać do zupy.
3.Ubić jajka z żółtkami, dodać sok z cytryn i kilka łyżek gorącego wywaru.
4.Do niemal wrzącego wywaru wlewać ubite jajka cienkim strumieniem, mieszając i podgrzać ,ale nie dopuścić do zagotowania się zupy.
5.Podając zupę posypywać ją siekaną zieloną pietruszką.