Pomidorowa z awokado
3 duże dojrzałe pomidory,2 cebule,2 duże ząbki czosnku, 2 łyżki smalcu lub oliwy,4 szklanki rosołu drobiowego lub z kostki, sok z cytryny do smaku,4 łyżki gęstej śmietany, dojrzałe awokado, sól, pieprz , szczypta ostrej papryki,2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1.Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok z pestkami.
2.Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zrumienić na smalcu lub oliwie. Dodać pokrojone pomidory, zalać wywarem, gotować 15 minut, zmiksować, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką.
3.Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić miąższ na cząstki, skropić sokiem cytrynowym.
4.Podawać zupę na talerzach, każdą porcję posypać siekaną zieloną pietruszką i cząstkami awokado.