Gulasz z warzywami
70-80 dag chudego schabu karkowego, opakowanie mrożonej, krojonej w paski włoszczyzny, średnia cebula, 2 łyżki oleju, 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, po szczypcie (do smaku): mielonej słodkiej papryki, kminku i startej gałki muszkatołowej, sos sojowy, 3 szklanki bulionu wołowego kostki
Jako dodatek ugotowane 2 woreczki kaszy gryczanej
1. Umyte i osuszone kuchennym papierowym ręcznikiem mięso pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
2. Na rozgrzanym w głębokiej patelni lub garnku oleju podsmażyć mięso z cebulą, dodać mrożoną włoszczyznę i wszystkie przyprawy, wlać bulion i dusić pod przykryciem około 20minut.
3. Kiedy mięso będzie miękkie doprawić gulasz sosem sojowym, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać potrawę. Jeszcze raz zagrzać i podawać bardzo gorącą.
Komentarze
„Opakowanie mrożonej(???) włoszczyzny”.
Teraz, w sezonie, kiedy świeże warzywa nie tylko najsmaczniejsze ale i najtańsze?
Ta krojona włoszczyzna ma te same właściwości jak i świeżo zerwana z pola. A przepis jest na cały rok. Każdy zaś może zastąpić mrożonkę marchewką czy kapustą ze straganu i pokroić. Mrożona – to ułatwienie życia a nie obowiązek.