Sernik z procentami
Na spód: szklanka z czubem mąki, pół kostki masła, 5 łyżek cukru, jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka cukru waniliowego,
Do wysmarowania tortownicy: łyżka masła
Na masę serową: pół kostki miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 50 dag sera trzykrotnie mielonego, 2 jaja, budyń waniliowy (proszek), półtorej szklanki mleka, pół szklanki ajerkoniaku
Ten delikatny sernik można podawać z dodatkiem ajerkoniaku, którym polewać porcje.
1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników.
2. Dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy wylepić kruchym ciastem.
3. Utrzeć masło z cukrem i jajami na pulchną masę, dodać ser i dokładnie zmiksować
4. Wymieszać budyniowy proszek z mlekiem, dodać ajerkoniak i dodać miksując do masy serowej, wygładzić wierzch.
5. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec sernik 70 minut.
Podawać oziębiony sernik polany odrobiną ajerkoniaku.