Kopytka z ziołowym sosem serowym
Na kopytka: 8 dużych ziemniaków, jajko, 2 i pół szklanki mąki pszennej, sól
Na sos: Dwa 100-gramowe serki topione (najlepszy jest ementaler lub gouda), 15 dag twarożku homogenizowanego, 6 łyżek słodkiej śmietanki 12-proc., spora szczypta startej gałki muszkatołowej, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, spora szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu.
1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
2. Do ziemniaków dodać jajko oraz mąkę i zagnieść ciasto.
3. Formować z ciasta ziemniaczanego wałki, a następnie kroić je ukośnie nadając kluskom kształt kopytek.
4. Zagotować 3 – 4 litry lekko osolonej wody wrzucić kopytka i gotować 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić.
5. Dokładnie wymieszać w niedużym kubku serki topione z twarożkiem, dodać gałkę muszkatołową do smaku i w wstawić kubek do większego naczynia z gotującą się wodą. Mieszając ogrzewać do połączenia się serów w jednorodny sos.
6. Sos dodać do gorących kopytek, wymieszać, posypać siekanym tymiankiem.
Komentarze
Witam,
Za kilka tygodni organizuję przyjęcie na 10 osób. Będą przystawki, zupa- soljanka, a na drugie pielmieni. Na deser chciałabym podać tort (to spotkanie z okazji okrągłych urodzin) ale muszę powiedzieć że mam problem z pomysłem na zwieńczenie posiłku. Chciałabym aby było to coś niezbyt ciężkiego (raczej nie maślany krem)i z dodatkiem owoców (malin, jeżyn, brzoskwiń z puszki…). Myślałam o czymś w rodzaju serowego tortu lub mogącego pełnić funkcję ciasta urodzinowego sernika. Jeżeli mieli by państwo jakiś pomysł albo i przepis będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Jest w witrynie przepis na zimny sernik z truskawkami. Myślę, że spełnia warunki postawionę w Pani wpisie. Ale na wszelki wypadek dodam jeszcze mój ulubiony tort z kwaśną konfiturą z moreli. Smacznego!
Tort morelowy
NA ciasto:25 dag (1,5 szklanki ) mąki, 170 g masła 10 dag siekanych obieranych migdałów, pół szklanki cukru pudru, 4 żółtka, ew. zapach np. wanilia
Krem: pół słoiczka dobrej ale kwaskowej marmolady morelowej (od biedy można ją zastąpić powidłami śliwkowymi), 4 białka, pół szklanki cukru pudru, Na lukier: pół szklanki cukru pudru, ćwierć słoiczka powideł lub marmolady morelowej, łyżka soku cytrynowego.
Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem i masłem, dodać migdały oraz żółtka i zagnieść ciasto. Rozwałkować 5 jednakowych placków (tortownica o średnicy 22-25 cm). Kolejno upiec na złocisto.
Krem: Ubić sztywną pianę z białek pod koniec dodając cukier i zmiksowaną marmoladę. Przekładać nią placki.
Lukier: Utrzeć składniki lukru i rozsmarować go na wierzchu tortu.
Tort powinien postać w lodówce lub chłodnym miejscu co najmniej 4 dni.