Zupa z kapusty pekińskiej
Średnia kapusta pekińska, 4 szklanki rosołu warzywnego z kostki, nieduża czerwona papryka, marchew, 4 średnie ziemniaki, 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki posiekanego świeżego tymianku, spora szczypta mielonej czerwonej papryki, łyżeczka koncentratu pomidorowego do smaku, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
1. Kapustę pekińska poszatkować, marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, paprykę w paseczki.
2. Rozgrzać w garnku oliwę i podsmażyć na niej warzywa.
3. Do podsmażonych warzyw dodać liść laurowy, ziele angielskie i rosół warzywny. Gotować do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Dodać tymianek, paprykę i koncentrat, doprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
4. Gotową zupę posypać obficie zielona pietruszką.