Makaron zapieczony z cheddarem
Niepełna paczka (około 40 dag) makaronu rurek (najlepsze są drobne, ale mogą być również większe), 35 – 40 dag startego sera cheddar
Na sos: 5 łyżek masła, pół szklanki mąki, 2,5 szklanki mleka, szklanka śmietanki 12-proc., sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa do smaku.
1. Masło rozpuścić w garnuszku, odłożyć jedynie pół łyżki do wysmarowania formy do zapiekania. Dodać mąkę i chwilę smażyć, a kiedy spieni się i zbieleje wlewać powoli, mieszając, mleko i śmietankę. Chwilę gotować. Dodać 3/4 porcji sera i wymieszać.
2. Makaron ugotować na wpół miękko, odcedzić wymieszać z sosem i przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać obficie pozostałym serem.
3. Zapiekać około 20 minut w tempera turze 220 st C.