Zupa wiosenna ze szczawiem
15 dag mięsa z indyczej piersi, 2 łyżki masła, 3 dymki, 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki, 3 młode marchwie, kalarepka, pół kalafiora, 10 dag szczawiu, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 2 jaja ugotowane na twardo, łyżeczka lub więcej, według smaku, płynnego miodu.
1. Mięso pokroić na małe kostki i na maśle zrumienić je ze wszystkich stron.
2. Podsmażone mięso zalać bulionem i gotować.
3. W tym czasie obrać marchew i pokroić w cienkie plasterki, kalarepkę pokroić w kostkę a kalafiora podzielić na jak najmniejsze różyczki i wszystkie warzywa dodać do zupy. Gotować 15 minut.
4. Oczyścić i posiekać szczaw. Dodać do zupy i gotować następne10 minut.
5. Doprawić zupę do smaku solą oraz miodem.
6. Podawać zupę z ćwiartkami jaj na twardo.