Zapiekanka z ryby z winem
50 dag filetów bez skóry z morszczuka lub dorsza, sok z cytryny, sól, 5 dużych pomidorów, łyżka masła do wysmarowania żaroodpornego półmiska, 2 łyżki tartej bułki
Na sos: pęczek dymki, pół szklanki oliwy, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów krojonych lub tylko obieranych, szklanka czerwonego wina, łyżka posiekanego świeżego oregano, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
1. Filety pokroić na mniejsze kawałki, umyć, osuszyć, ułożyć na wysmarowanym masłem półmisku żaroodpornym, skropić sokiem cytrynowym. Odstawić.
2. Dymke posiekać jak najdrobniej i zeszklić na rozgrzanej w garnku oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusić, dodać pomidory z puszki, wino, doprawić solą i pieprzem, dodać oregano. Gotować na małym ogniu 15 minut, stale mieszając.
3. Do gotowego sosu dodać siekaną zielona pietruszkę.
4. Na filetach ułożyć pokrojone w plasterki pomidory, zalać całą potrawę sosem, posypać wierzch tartą bułką i w nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec 35 – 40 minut.