Zupa egzotyczna z ciecierzycy
Puszka ciecierzycy (po odsączeniu zalewy powinno jej zostać 25 dag), 2 pęczki siekanej zielonej pietruszki, ćwierć łyżeczki pieprzu, ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka zmielonych nasion kopru, 2 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 średnie ziemniaki, pół łyżeczki chili lub kajenny, 6 szklanek wywaru warzywnego lub pół na pół rosół warzywny z kostki i woda, 2-3 łyżki soku z cytryny, 5 kopiastych łyżek posiekanej kolendry, sól.
1. Odsączoną ciecierzycę, siekaną zieloną pietruszkę, imbir, pieprz, nasiona kopru, cebulę, koncentrat pomidorowy, kajennę lub chili, obrane i pokrojone ziemniaki zalać wodą i rosołem warzywnym. Gotować, aż ciecierzyca stanie się zupełnie miękka.
2. Zupę lekko ostudzić i zmiksować, doprawić sokiem cytrynowym, jeśli trzeba solą, posypać obficie posiekaną kolendrą.