Surówka z jabłek i selera naciowego
4 kwaskowe jabłka, 4 łodygi selera naciowego, 2 łyżki startego na grubej tarce ostrego żółtego sera. Na sos: 4 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka octu balsamicznego lub półtorej łyżki soku cytrynowego, łyżeczka płynnego miodu, sól, pieprz, mały ząbek czosnku.
1. Przygotować sos winegret: w słoiczku z zakrętką (typu twist) umieścić olej, sok cytrynowy lub ocet balsamiczny, przekrojony na pół ząbek czosnku, miód, sól, pieprz. Energicznie potrząsając zakręconym słoiczkiem wymieszać składniki.
2. Łodygi selerowe pokroić po umyciu i osuszeniu w cienkie paseczki, obrane jabłko pokroić w kostkę, dodać ser, polać sosem i wymieszać.
Podawać od razu.
Komentarze
Danie pyszne, ale czy można dodać pieprz ziołowy zamiast czarnego .Pozdrawiam
Nam też bardzo smakuje. Oczywiście, że można dodać pieprz ziołowy. Proszę się nie bać wszelkich zmian i eksperymentów. Gotowanie to ma być frajda.
Dziękuję i pozdrawiam .Właśnie dziś je podałam na obiad z pieprzem ziołowym .Smaczne