Zupa kremowa z białej fasoli
2 szklanki białej fasoli, 4 szklanki wody, 2 marchwie, pietruszka, cebula, por, kawałek selera, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, łyżka masła, sól, pieprz.
1. Fasolę wypłukać, zalać 4 szklankami przegotowanej wody. Odstawić na kilka godzin lub na noc.
2. Ugotować wywar z warzyw wygotowując go do momentu, kiedy pozostanie jedynie szklanka mocnego wywaru.
3. Ugotować fasolę w wodzie, w której się moczyła. Zmiksować, po czym przetrzeć przez durszlak, aby pozostały na nim skórki.
4. Połączyć wywar z przetartą fasolą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Na maśle poddusić posiekaną zieloną pietruszkę i dodać do zupy.
Duszona zielona pietruszka nadaje zupie nieco staroświeckiego smaku.
Zupa fasolowa najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek z pokrojonej w kostkę bułki, usmażonych najpierw na suchej patelni, potem wymieszanych z odrobiną świeżego masła.