Zupa z cykorii
4-5 sporych kolb cykorii, 3 łyżki masła, średnia cebula, pół szklanki ryżu (najlepiej arborio, który nie rozgotowuje się, pozostaje al dente), 4 szklanki bulionu drobiowego z kostki, pół łyżeczki do kawy startej gałki muszkatołowej, 4 łyżki startego na tarce parmezanu, sól, pieprz.
1. Cykorie oczyścić z uszkodzonych listków. Pooddzielać pozostałe listki od głąba, odciąć ich końce, które zazwyczaj bywają gorzkie, resztę pokroić w centymetrowe paski.
2. W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i kiedy zaczyna się złocić, dodać pokrojoną cykorię i razem smażyć mieszając około 2 minut.
3. Do podduszonej cykorii wlać 2 szklanki bulionu i gotować pod pokrywką około 20 minut.
4. Do zupy dodać surowy ryż i pozostały bulion i gotować dalsze 15 minut nie nakrywając już garnka pokrywą lub uchyliwszy ją. W czasie gotowania doprawić zupę solą i pieprzem.
5. Nalaną na talerze zupę pospać startym parmezanem.