Placek cebulowy z filecikami anchois
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 duże cebule, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki wina (można użyć miodu pitnego lub wermutu), pół łyżeczki do kawy suszonego tymianku, ząbek czosnku, 3 duże pomidory, pół łyżeczki do kawy suszonego oregano lub mieszanki ziół prowansalskich, szklanka startego na tarce żółtego sera, puszeczka filecików anchois, 15 czarnych oliwek bez pestek, sól, pieprz, pół surowego jajka
1. Cebule pokroić możliwie drobno, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule z czosnkiem i powoli dusić, dodać sól, pieprz oraz wino.
Po 5 minutach odstawić.
3. Rozłożyć na blaszce francuskie ciasto, wywinąć brzegi na ok. centymetr wokół, na środku rozłożyć uduszoną cebulę.
4. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki i ułożyć na cebuli, posypać solą, pieprzem oraz suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi, na wierzch posypać starty ser, ułożyć fileciki anchois (można je pokroić na połówki i ułożyć z nich kratkę) oraz pokrojone na połówki czarne oliwki.
5. Brzegi ciasta nie pokryte farszem posmarować rozbitym z woda jajkiem.
6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st C i piec placek około pół godziny.
Podawać z dodatkiem soku pomidorowego, jako pełne doskonałe danie obiadowe.