Prosta sałatka obiadowa
Duża czerwona papryka, 2 mięsiste pomidory, średni zielony ogórek, pół opakowania sera feta, czerwona cebula, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, łyżeczka soku cytrynowego.
1. Paprykę przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, ułożyć na półmiseczku.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki, ułożyć na papryce.
3. Ogórek obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na pomidorach.
4. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, porozdzielać na pierścionki, ułożyć na ogórkach.
5. Ser feta pokroić na niewielkie kostki, posypać sałatkę.
6. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem i pokropić równomiernie sałatkę. Wymieszać dopiero na stole.