Mazurek makowy
Na ciasto: półtorej szklanki mąki, 6 łyżek cukru, 10 łyżek masła, jajko.
Na nadzienie: 50 dag gotowej masy makowej.
Na krem: 2 szklanki mleka, szklanka i ćwierć szklanki cukru, łyżka masła, 20 dag suszonych fig.
Do dekoracji: migdały, pokrojone figi, skórka pomarańczowa smażona w cukrze – według gustu.
1. Posiekać mąkę z masłem i cukrem, dodać jajko i zagnieść ciasto.
2. Wylepić ciastem blaszkę wielkości ok. 25×35 cm formując wokół niewielki rancik. Upiec na złocisto.
3. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę makową i równo rozsmarować.
4. Pokroić drobno figi.
5. W garnku o grubym dnie zagotować mleko z cukrem i gotować krem do momentu, kiedy zacznie gęstnieć. Dodać figi i łyżkę masła, doprowadzić do zawrzenia i przestudzić.
6. Na rozłożony na mazurku mak wyłożyć krem i równo rozsmarować. Wierzch udekorować dowolnymi bakaliami.
Mazurek kroimy, dopiero po zupełnym ostudzeniu, na kawałki szerokości 2-3 centymetry a długości ok. 10 cm.