Baba z polewą czekoladową
2 szklanki maki, 4 jaja, szklanka cukru, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do wysmarowania formy: łyżka masła. Do wysypania formy: łyżka tartej bułki.
Na polewę: 2 łyżki cukru pudru, pół kostki masła, 2 łyżki kakao, sok z cytryny
1. Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, olej oraz wodę. Starannie wymieszać.
2. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką przełożyć ciasto i piec w piekarniku, w temperaturze 200 st C około 40 minut. Lekko ostudzone ciasto wyjąc z formy i wystudzić do końca.
3. Przygotować polewę gotując wszystkie jej składniki, aż zacznie lekko gęstnieć.
4. Gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta.