Pyszne ciasto czekoladowe
Pół kostki masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, szklanka mąki, 3 jaja, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki ciemnego kakao.
Na polewę:100 g gorzkiej czekolady, 6 łyżek śmietany 18-proc.
1. W garnku podgrzać i stopić masło i pokruszoną czekoladę, ostudzić.
2. Dodać cukier waniliowy i cukier, kiedy masa jest dość już chłodna wbić jajka, wymieszać.
3. Do masy dodać mąkę oraz kakao i wyrobić za pomocą ręcznego miksera.
4. Posiekać orzechy i dodać do ciasta.
5. Blaszkę wielkości 10X30 cm wyłożyć papierem do wypieków, na niej umieścić masę, którą lekko wygładzić za pomocą łopatki do tortów.
6. Piec 30 minut w temperaturze 200 st c.
7. Przygotować polewę: zagotować pokruszoną czekoladę ze śmietaną, wylać na ciasto, wierzch wygładzić.
8. Kiedy polewa zastygnie, pokroić ciasto na porcje.
Komentarze
Dzień dobry państwu 😉 Jak zawsze serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia ! Uwielbiam was czytać ! Cenię za styl, klasę i fantastyczną kuchnię. Iwona
Dziękujemy za komplementy. Życzymy smacznego. Przygotowujemy juz świąteczną paczkę z przepisami!
Udało się i smakowało 🙂 Dobre na powrót do kuchni. Minęło trochę czasu, lecz przerwy wyrabiają smak. I jakże pięknie gotowało się w weekend, ze spokojem. Przyrządziłem też kurczaka w śmietance po raz wtóry. Wyszedł najlepiej ze wszystkich razów i było wyśmienity. Najlepszy drugiego dnia jak poleżał sobie w sosie.
Pozdrawiam!
Cieszymy się Maksymilianie, że tak pieknie rozszerzasz swój repertuar. Sukcesów!