Ryba w sosie curry
Ok. 70 dag łososia lub innej ryby, 2 pęczki dymki, szklanka mleka, szklanka rosołu warzywnego z kostki, 5 łyżek śmietany 30 -proc. 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki łagodnej przyprawy curry, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku.
1. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, skropić sokiem z całej cytryny, nakryć przykrywką, odstawić na pół godziny.
2. Dymkę pokroić wraz ze szczypiorem, podsmażyć na roztopionym maśle, po czym przełożyć do osobnego naczynia.
3. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć mąkę i curry a kiedy zasmażka spieni się wlać mieszając mleko i rosół. Nie dopuścić do powstania grudek. Zagotować sos.
4. Do sosu dodać śmietanę i gotować około minuty, po czym dodać rybę i gotować wszystko razem około 10 minut na bardzo małym ogniu. Dodać pod koniec podsmażoną dymkę i doprawić solą i pieprzem.
Jako dodatek najlepiej podawać ugotowany na sypko ryż.