Rosolnik
50 dag cielęciny z kością (na przykład mostku), 6 szklanek wody, łyżka masła, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, 2 kiszone ogórki, sól, łyżka przyprawy maggi do zup, łyżka siekanego koperku. Na tarte kluski: pół szklanki maki, jajko.
1. Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie paseczki.
2. Masło rozgrzać w garnku, dodać starte warzywa i podsmażyć.
3. Mięso zalać zimną wodą, zagotować, dodać podsmażone warzywa, gotować razem do miękkości.
4. Z mąki i jajka zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce, wrzucić tarte kluseczki do zupy i ugotować.
5. Obrać ogórki, pokroić w paseczki, dodać do zupy, zagotować. Wyjąć ugotowane mięso, pokroić na drobne kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Doprawić zupę przyprawą maggi. Posypać siekanym koperkiem.