Rosół rumiany z jarzynkami ?Julienne?
4 szklanki mocnego domowego lub przygotowanego z kostki rosołu, szklanka mrożonej, krojonej w paski włoszczyzny, kalarepka, szklanka pokrojonej w paski kapusty włoskiej, pół szklanki mrożonego zielonego groszku lub z puszki, łyżka masła, jeśli trzeba trochę soli. Siekana zielona pietruszka lub koperek – jeśli ma się ochotę.
1. W garnuszku rozgrzać masło, dodać posiekaną w piórka kapustę włoska i pokrojona w jak najcieńszy makaron kalarepkę, chwile dusić podlewając po łyżce rosołem, dodać mrożoną włoszczyznę oraz ew. mrożony groszek. Znów, mieszając, chwilę dusić.
2. Do uduszonych warzyw dodać rosół i jeśli mamy groszek z puszki, dodać go właśnie teraz. Zagotować zupę doprawiając, o ile trzeba, solą.