Niezwykła zapiekanka
Mały, półkilogramowy bochenek chleba (może być okrągły lub podłużny, najlepiej z formy), 2 jaja, strąk czerwonej słodkiej papryki, 25 dag startego sera gouda, 4 (lub więcej) łyżek mleka, 3 cebulki szalotki, sól, pieprz, 3 łyżki masła, ćwierć łyżeczki mielonej ostrej papryki, łyżeczka octu winnego, łyżka oliwy, łyżka sosu sojowego, po szczypcie soli, pieprzu i mielonego imbiru, jeden filet anchois osączony z oliwy, ząbek czosnku.
1. Przygotować chleb: odkroić na kilka centymetrów od wierzchu ?czapeczkę? z bochenka, usunąć miąższ pozostawiając jak najcieńszą skórkę. Miąższ pozostawić.
2. Pokroić bardzo drobno szalotki i paprykę.
3. Filet anchois rozetrzeć widelcem lub łyżką.
4. Rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojone szalotki, paprykę, chwile dusić, po czym dodać także roztarty filet anchois oraz starty ser i trzy czwarte pokruszonego miąższu chleba, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, mieloną ostrą paprykę. Dodać jaja, wymieszać doprawić octem winnym, cukrem, sosem sojowym i imbirem.
5. Farszem napełnić chleb. Przykryć ?czapeczką?.
6. Nagrzać piekarnik do temperatury 225 st C i piec w nim chlebek 20 minut.
Komentarze
Ta zupa będzie rewelacyjna pod, wszakże, jednym warunkiem.
Pomidory najwcześniej lipcowe. Do tego momentu zapomnijmy o pomidorowym smaku zupy pomidorowej. Całkiem niezły efekt
dadzą włoskie przeciery pomidorowe w kartonikach ew.puszki z całymi pomidorami we własnym sosie.
To oczywiste. Przez całą zimę korzystamy z włoskich pomidorów w puszkach.