Placek z serem
Szklanka i 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru pudru, jajko, 4 łyżki śmietany, połowa małego (na 500 g mąki) proszku do pieczenia. Do wysmarowania blaszki : łyżka masła lub arkusz papieru pergaminowego do wypieków. Masa serowa: 50 dag tłustego twarogu, 3 łyżki masła, 0, 75 szklanki cukru, 3 jaja, cukier waniliowy lub kawałek pokrojonej laski wanilii, skórka otarta z połowy cytryny.
1. Przygotować ciasto zagniatając je z podanych składników. Rozłożyć na wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej blaszce, podpiec na jasnozłoto.
2. Przygotować masę serową: zemleć w maszynce ser, dodać masło i żółtka oraz cukier i zapachy, wymieszać. Ubić sztywną piane z białek i dodać do masy delikatnie mieszając.
3. Wyłożyć masę na podpieczony placek, wygładzić szerokim nożem.
4. Piec placek 40 minut w temperaturze170-180 st C.
Po zupełnym wystygnięciu pokroić na porcje.