Ryż zapiekany z pomidorami
30 dag ryżu, czyli około 2 i pół torebki do gotowania, 3 średnie cebule, 1 kg mięsistych pomidorów, 3 łyżki masła, pół szklanki śmietany, 3 łyżki tartej bułki, półtorej szklanki startego ostrego żółtego sera, sól, pieprz oraz mielona słodka papryka. Do wysmarowania naczynia do zapiekania: łyżka masła. Do wysypania:3 łyżki tartej bułki. Do posypania potrawy:2 łyżki siekanego koperku
1. Ryż wysypać z torebek i ugotować w 2 szklankach wody na sypko.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i gotować mieszając, aż rozgotują się, zmiksować i gotować dalej starając się, aby odparować większość soku.
3. Cebulę posiekać, podsmażyć na złoto w łyżce masła.
4. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, śmietanę, sól, pieprz i paprykę do smaku, zagotować.
5. Ryż wymieszać z połowa sosu pomidorowego i połowa startego sera, wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić.
6. W wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą ułożyć ryż, posypać po wierzchu tarta bułka i pozostałym startym serem, polać stopionym pozostałym masłem. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 st C aż na wierzchu utworzy się rumiana skórka.