Kotlety z kaszy gryczanej
2 szklanki kaszy gryczanej, 4 szklanki wody, 2 małe cebule, jajo, 2 łyżki oleju lub oliwy, pieprz, sól do smaku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Do smażenia: 2 łyżki oleju lub oliwy, 3 łyżki tartej bułki.
1. Kaszę opłukać na durszlaku lub sicie, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować, aż stanie się miękka.
2. Cebulę posiekać podsmażyć na złoto z olejem lub oliwą,
3. Wymieszać kaszę z jajem, usmażoną cebulą, solą i pieprzem.
4. Formować z kaszy niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju aż staną się rumiane. Posypać po wierzchu siekaną zieloną pietruszką.
Komentarze
Witam. Cieszę się, że odnalazłam tę stronę ponieważ sama uważam się za smakoszkę 🙂
Mam wyjąkowo wrażliwe na smaki podniebienie, a do tematu jedzenia podchodzę z wyjątkowym zainteresowaniem i szacunkiem. Uwielbiam również gotować i nieskromnie przyznam, że mam do tego talent. od 10 lat stosuję dietę laktoowowegetariańską, dzięki czemu mam możliwość próbować coraz to nowych potraw, wykraczających nieco poza ramy tradycyjnej polskiej kuchni, co nie znaczy oczywiście, że i tej nie uwielbiam 🙂
Jest to moja pierwsza wizyta na Państwa witrynie, toteż podany przepis będzie pierwszym, który wypróbuję. Podoba mi się to ,że jest prosty, a jednocześnie pozostawia gotującemu swobodne pole do wzbogacenia i rozwinięcia go, co być może uczynię. Zdarzyło mi się swego czasu
przyrządzić wyśmienite gołąbki z kaszy gryczanej wg przepisu pana Maćka Kuronia. Wiąże się to z pewną zabawną sytuacją. Gołąbki te, udały mi się tak znakomicie, że nawet moi znajomi jedzący na co dzień mięso nie uwierzyli, że podałam im danie wegetariańskie 🙂
Ciekawa jestem jak będzie w przypadku kotletów Państwa przepisu.
Nie omieszkam poinformować o tym na stronie:)
Z pozdrowieniami, „Justine”.
Witamy serdecznie i mamy nadzieję, że skorzysta Pani nie raz z naszych doświadczeń. Czekamy tez na uwagi krytyczne. A przy okazji zapraszamy także do blogu kulinarnego „Gotuj się!”, którego link jest obok.