Barszcz czerwony z fasolą
(6 porcji)6 średnich buraków, marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, puszka białej konserwowej fasoli, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta kminku, szczypta majeranku, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 – 3 plasterki wędzonego boczku i łyżka oleju, 2 łyżki soku cytrynowego.
1. Boczek pokroić na cienkie paseczki.
2. Warzywa i buraki zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
3. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą.
4. Boczek stopić na oleju, dodać rozdrobniony czosnek i pozostałe przyprawy oraz 5 szklanek wody i zagotować. Dodać starte warzywa i gotować, aż warzywa zmiękną.
5. Dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem cytrynowym.
Dla ułatwienia sobie pracy najlepiej warzywa zetrzeć w malakserze na jarzynowej tarce, wówczas zupa okaże się daniem błyskawicznym.