Makaron z tuńczykiem
(4 porcje)
50 dag makaronu (kokardki, rurki lub inne), 2 ząbki czosnku, 5 filetów anchois z puszki, puszka tuńczyka w oleju, 4-5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, na koniec łyżki mielonej ostrej papryki, pół puszki krojonych pomidorów w soku, sól.
1. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać posiekane ząbki czosnku i 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki i chwilę smażyć mieszając. Dodać anchois i dalej smażyć rozgniatając filety widelcem. Dodać pomidory i ostrą paprykę i dalej gotować sos 15 minut.
2. Zagotować wodę z solą i odrobiną oleju , wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem. Odcedzić.
3. Do sosu dodać odsączone z oleju kawałki tuńczyka, dodać makaron i wszystko razem wymieszać.
4. Podając posypać makaron pozostałą siekaną zieloną pietruszką.