Zielony dorsz
(4 porcje)
80 dag filetów z dorsza, szklanka posiekanego kopru, łyżka posiekanych świeżych liści bazylii i kolendry, 5 cebul dymek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku cytrynowego i pół łyżeczki starej skórki cytrynowej, łyżka masła, sól, pieprz, łyżka cukru.
1. Posiekać drobno cebulki wraz ze szczypiorkiem, wrzucić na roztopione masło i dusić, aż cebula stanie się szklista, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę dusić.
2. Na cebuli z czosnkiem ułożyć filety, posypać je solą i pieprzem, skropić sokiem cytrynowym i posypać startą skórką i cukrem. Posypać po wierzchu siekaną bazylią i kolendrą. Dusić pod przykrywką na małym ogniu około 20 minut, posypać siekanym koprem i dusić jeszcze 5 minut razem.
Podawać zielonego dorsza z ziemniakami z wody lub ryżem.