Pory w sosie beszamelowym z serem
(4 porcje)
4 duże pory, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, półtorej szklanki mleka, pół szklanki śmietanki 12%, sok z cytryny, sól, cukier do smaku, 3 łyżki startego żółtego sera.
1. Pory przekroić na pół wzdłuż, wypłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek spomiędzy listków. Pokroić pory w centymetrowe paski.
2. Ugotować pory do miękkości w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić.
3. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć do momentu, kiedy spieni się i zbieleje. Wtedy wlewać cienkim strumieniem, energicznie mieszając, najpierw mleko, a następnie śmietankę. Gotować, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Doprawić sos do smaku sokiem cytrynowym, cukrem i solą.
4. Do sosu włożyć ugotowane i odsączone pory, posypać potrawę z wierzchu startym serem.
Potrawę tę można podawać bez dodatku startego żółtego sera lub ser dodać do sosu i podgrzać. Tak ?solidna? jarzyna doskonale skomponuje się z daniem rybnym.