Śledzie solone smażone w cieście
2 paczki filetów w oleju albo 50 dag filetów (matjasów).
Na ciasto: 2 jaja, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron, 5 łyżek śmietany 18% trzy czwarte szklanki mąki. Do smażenia: pół szklanki oleju.
1. Śledzie z paczki opłukać z oliwy w ciepłej wodzie, zalać szklanką zimnej wody na pól godziny. Śledzie z zalewy solnej wymoczyć kilka godzin, w zależności od ich smaku: w czasie moczenia trzeba próbować.
2. Wymoczone śledzie osuszyć, zwinąć każdy filet w rulonik, spiąć wykałaczką.
3. Przygotować ciasto: wymieszać połowę mąki z olejem, śmietaną i żółtkami, dodać ubitą z białek pianę i powoli dosypywać pozostałą mąkę, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki.
4. Rozgrzać w głębszej patelni olej, kiedy jest gorący nabijać na widelec ruloniki śledziowe, maczać je w cieście i smażyć ze wszystkich stron na złocisto.
Smażone w cieście śledzie podaje się z ziemniakami i z jakimkolwiek sosem pomidorowym lub chrzanem wymieszanym ze śmietaną.
Komentarze
Pulpeciki pierwsza klasa. Wszędzie znajdowałam przepis na sos koperkowy, którym się polewało mięso przy podawaniu, a u Was znalazłam w końcu taki, w którym się pulpety przygotowuje. Super.
Polecam wszystkim i pozdrawiam 🙂
Cieszymy się i mamy nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis sprawi Pani radość i frajdę stołownikom.
przepis extra!! bardzo mi pomogl w przygotowaniu niedzielnego obiadu! dziekuje