Krem z pieczarek
(4 porcje)
30-35 dag pieczarek, łyżka masła, udko z kurczaka, marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, ? szklanki kremowej śmietanki, łyżka mąki, sól, pieprz, łyżka siekanej zielonej pietruszki.
1. Udko wraz z obraną marchwią, pietruszką, selerem i porem ugotować z 4 szklankami wody i solą do smaku.
2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i chwilę poddusić na maśle, po czym wlać szklankę wywaru i ugotować. Ostudzić
3. Ugotowane pieczarki zmiksować na gładką masę, połączyć z pozostałym wywarem, doprawić pieprzem i solą.
4. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać do zupy, starannie wymieszać i zagotować.
Krem z pieczarek można podawać z kruchymi słonymi ciastkami lub grzankami, posypany siekaną zieloną pietruszką.