Naleśniki zapiekane z cebulą
(4 porcje – 16 naleśników)
Na naleśniki: szklanka mąki, 2 szklanki wody zmieszanej z mlekiem, 2 jajka, szczypta soli, łyżka oleju.
Do smażenia naleśników: łyżka oleju.
Na farsz:3 spore cebule, 3 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz, 2 łyżki masła.
1. Przygotować z podanych składników ciasto na naleśniki i odstawić je na pół godziny. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać nieco więcej mąki, jeśli za gęste – odrobinę mleka.
2. Po tym czasie usmażyć na smarowanej olejem patelni naleśniki.
3. Cebule posiekać jak najdrobniej, podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła na jasno złocisto, doprawić solą i pieprzem.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym masłem i układać w nim naleśniki przekładając usmażoną cebulą. Na wierzchu powinien być naleśnik.
Można do lekko wystudzonej cebuli dodać jajko, aby „związać” masę cebulową. Można tak że na wierzch zapiekanki położyć kilka plastrów żółtego sera lub lekko posypać starym jakimkolwiek żółtym serem utartym na tarce.