Kapusta po chińsku
(4-6 porcji)
Połówka średniej główki kapusty, ? łyżeczki (szczypta) mielonej ostrej papryki, łyżeczka startego na tarce imbiru, 4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego, 2 łyżki cukru pudru, łyżka soli 2 łyżki dobrego oleju (może być sezamowy). Dowolnie: niesolone orzeszki arachidowe.
1. Kapustę poszatkować możliwie jak najdrobniej (doskonale się to udaje w malakserze, przy użyciu szatkownicy) usuwając zgrubiałe liście i głąb.
2. W dużej misce wymieszać kapustę z solą i cukrem. Odstawić na godzinę lub dwie.
3. Doprawić kapustę olejem, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, ostrą papryką i imbirem. Dokładnie wymieszać. Odstawić, aby kapusta ?dojrzała?. Na koniec można dodać orzeszki arachidowe.
Sałatka ta doskonale może być przechowywana w lodówce nawet 2-3 dni, a więc można jej przyrządzić nieco więcej, na zapas.