Zupa kartoflana
5-6 ziemniaków, sól, 1 łyżka sklarowanego masła lub smalcu gęsiego, 2 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por, 1 cebula, 6 szklanek wody, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, 6 plasterków bułki lub chleba, 1 łyżeczka oleju, ? małej cebuli
Włoszczyznę ugotować wraz z tłuszczem. Kiedy jest miękka, odcedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w 6 szklankach posolonej wody do momentu, kiedy są prawie miękkie. Wówczas odcedzić je i rozetrzeć, a następnie dodać pieprz, zieloną pietruszkę i wywar z włoszczyzny. Zagotować. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, a wraz z nią plasterki pieczywa. Kiedy się zrumienią, przełożyć do wazy i zalać gorącą zupą.